En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

Om bloggen

Tisdagen 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Vi kommer att göra dagliga uppdateringar om våra flight legs och de platser vi besöker under resans gång. Besök gärna vår hemsida som beskriver projektet i detalj och bli gärna medlem i vår facebookgrupp Callsign "Akka One".

Följ med oss på vår resa!

Ted & Christina Hagelborg

Dag 5 Ö-vik- Luleå

ResanSkapad av Christina Hagelborg lör, augusti 28, 2010 17:58

" Hemma"! Avslutningen i Luleå blev en nostalgitripp, detta var ju hemma för 30 år sedan!

Men vi tar det från början; startade från Mellansel 10.40 och tänkte gå kusten upp mot Luleå. Men icke, regnskurar fick oss att välja inlandet istället. Men vi inledde med en överflygning över Ö-vik. Tror vi hann dit en timme före kungen, som skulle inviga Botniabanan, den nya järnvägen norrut. Ett pampigt bygge mitt i stan och med backhopparstadion alldeles intill.

Vet inte om Selma hade valt att beskriva Foppas golfbana, men vi passerade i alla fall rakt över. Vi styrde längs Bothniabanan mot Umeå och passerade myrmark och tät skog. Även idag spanade jag efter älg men inget vilt syntes, inte ens Smirre räv.

Regnskurarna fortsatte och från Umeå gick vi över mera glesbyd mot Skellefteå. Där låg plötsligt regnet över inlandet och äntligen kunde vi gå ut mot kusten.

I hela landet uppskattar vi tydligt närheten till vatten , så många gulliga små stugor och bryggor vi flög över idag. Vägen upp mot Luleå bjöd på mycket skärgård och himlen ljusnade lagom till inflygningen över Måttsundsbacken utanför Luleå. När vi skådade Bergnäsbron steg pulsen lite och vi kände igen vårt Luleå även om det var länge sedan vi var här. Ted styrde över centrala stan innan vi gick in för landning. Efter 3 timmar i luften var det skönt att kliva ur.

Vi möttes av Norrbottenskuriren som ville ta lite bilder och av en kär gammal kompis från F21- tiden. Men surströmmingsskivan tackade vi nej till, vi behöver vila lite, och har Kallaxströmming innestående till en annan gång.

Ikväll somnar vi med ett leende på läpparna.

Fråga 1. Vad heter den nya järnvägen som invigdes idag?

Fråga 2. Vilken stad kallas för björkarnas stad och varför kallas den det?

Fråga 3. Vad heter flygplatsen i Luleå?

Hälsningar Christina

Ps Vi såg de första gula löven efter Rosvik Ds

  • Kommentarer(0)//blogg.akkaone.se/#post9