En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

En flygning i Nils Holgerssons spår över Sverige

Om bloggen

Tisdagen 24 augusti 2010 påbörjar vi en resa över Sverige i Nils Holgerssons spår i vår lilla Eurocub. Vi kommer att göra dagliga uppdateringar om våra flight legs och de platser vi besöker under resans gång. Besök gärna vår hemsida som beskriver projektet i detalj och bli gärna medlem i vår facebookgrupp Callsign "Akka One".

Följ med oss på vår resa!

Ted & Christina Hagelborg

Dag 6 Luleå - Kiruna

ResanSkapad av Christina Hagelborg sön, augusti 29, 2010 18:00

Hej alla ni som följer vår resa!

Vi vaknade i ett regnigt Luleå och åkte ut till Kallax för att göra Akka iordning. Hon var våt och kall. Sen taxade vi ut till stora banan och fick klart att starta nordväst mot Boden. Klockan var 10.20. Vi är så små och banan så stor så det kändes som vi kunnat starta på tvärsen istället!

När vi passerade Boden såg vi tydligt några av de nedlagda forten.

Vi flög längs Lule älv och lade märke till att de odlade bitarna låg i smala remsor ner mot vattnet, till skillnad från Skånes lapptäcke. Snart släppte regnet och vid Harads var det klar och fin luft. Ett kupérat landskap med myrmarker omgav oss, med inslag av glittrnande vattenyta från de älvar vi passerade.

Från Vuollerim tog vi sikte på samhället Polcirkeln och malmbanan som via Nattavaara förde oss till Gällivare. När vi såg Aitikgruvan och dess stora slaggdamm följde vi vägen mot Svappavaara medan vi sick-sackade mellan nya regnskurar mot Kiruna.

Efter drygt två timmar var vi åter på marken. Så här på eftermiddagen har vi hunnit med att besöka kyrkan, stationen och stadshuset. För nästa gång vi kommer hit har man nog flyttat hela staden, vilket på allvar planeras p g a gruvans expansion.

Det känns som vår Akka- flygning är inne i en ny fas, det vi upplever är så mäktigt att det inte riktigt finns ord för det. Så idag har vi delat vår flygupplevelse under större tystnad och bara njutit.

Hälsningar Christina

Fråga1 Vilken är Sveriges till ytan största stad?

Fråga 2 Vad heter skidbacken i Gällivare?

Fråga 3 Vad heter Sveriges högsta berg och hur högt är det?

  • Kommentarer(2)//blogg.akkaone.se/#post10